Wolters Housing gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren (anoniem). U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.

Nieuws

Verplichting energielabel C voor kantoren

Kantoorgebouwen groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 volgens de wet energielabel C of hoger hebben. Als het kantoorpand vanaf dat jaar energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar ervan een boete van maximaal 81.000 euro of moet je het pand sluiten. Voorkom dit door 1 of meer van deze 5 duurzame oplossingen toe te passen.

Deze energielabelverplichting voor je kantoorgebouw lijkt op de eerdere energiebesparingswet, maar wijkt op diverse punten af. Bij de energiebesparingswet zijn bedrijven en instellingen met een verbruik van 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Het gebruik van hernieuwbare energie valt niet onder deze maatregelen. MKB Nederland biedt mkb’ers met de digitale besparing assistent inzicht in de specifieke maatregelen die ze kunnen nemen.

Energielabel kantoor

Om aan de plicht van energielabel C te voldoen, is het gebruik van hernieuwbare energie van bijvoorbeeld zonnepanelen wel toegestaan. Voor dit energielabel mag je per jaar maximaal 225 kWh fossiele energie per m2 gebruiken.

Uitzonderingen energielabelplicht

Er zijn uitzonderingen op de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Deze staan in de beslisboom van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). De RVO verduidelijkt de uitzonderingen ook in enkele praktische voorbeelden. Omdat het verduurzamen van een gebouw altijd maatwerk is, is er een online tool beschikbaar die per gebouwde omgeving kijkt wat het beste advies is. Als je kantoorgebouw niet tot de uitzonderingen behoort en geen energielabel C of hoger heeft, moet je in duurzame oplossingen investeren.

Disclaimer: De volgende terugverdientijden en energiebesparingen zijn indicaties op basis van rekenvoorbeelden. Het verduurzamen van je kantoorpand is altijd maatwerk. Schakel voor je eigen kantoorgebouw altijd een energieadviseur in die kan inschatten hoe energiezuinig je gebouw is en welke keuzes het beste passen om tot energielabel C te komen.

1. Zonnepanelen

Wek zelf stroom op met zonnepanelen. Jaarlijks kun je met zonnepanelen eenvoudig 170kWh per m2 zonnestroom opwekken.

2. Isoleren

Maak je kantoorpand energiezuiniger met muur-, vloer- of dakisolatie. Hier heb je een aantal opties voor:

Spouwmuur

Als je kantoorgebouw spouwmuren heeft, vul je de ruimte tussen de 2 muren op met isolatiemateriaal

Vloerisolatie

Heeft je kantoor een groot vloeroppervlak? Overweeg die dan te isoleren. Zo’n 10 procent van de energie in een pand gaat namelijk verloren via de vloer. Je bespaart er jaarlijks zo’n 500 tot 750 euro mee. Daartegenover staat een eenmalige kostenpost van 3.100 euro voor een klein kantoor. Vloerisolatie kun je in 4 tot 6 jaar terugverdienen en het bespaart je per vierkante meter 12,5 m3 aan gas.

Dakisolatie

Investeren in dakisolatie is ook een manier om je energieverbruik, en daarmee de energiekosten, omlaag te krijgen. Je hebt keuze tussen isolatiemateriaal aan de binnen- of aan de buitenkant. De meest gebruikte materialen hiervoor zijn EPS parels, PUR, PIR of glaswol.

3. Driedubbel glas

Beter isolerend glaswerk plaatsen is, na het isoleren van je daken en muren, het meest efficiënt om te doen zegt Nusselder. “Driedubbel glas isoleert veel beter dan ouderwets dubbel glas (thermopane). Er is zelfs een flink verschil met HR++ glas. Het gaat om heel wat vierkante meters, zeker bij een kantoorpand. Daar verlies je flink wat warmte, zeker tussen de naden en kieren.”

4. Van het gas af

Kijk of je de gaskraan dicht kunt draaien. Met deze optie houd je rekening met de verplichting die geldt voor 2050. In dat jaar moeten zowel woningen als bedrijfspanden en kantoren van het gas af zijn. 2 alternatieven voor aardgas zijn:

Elektrische warmtepomp

Met een elektrische warmtepomp krijg je warm water en verwarming via het elektriciteitsnet. Het complete systeem van een warmtepomp varieert van 3000 tot 17.000 euro, afhankelijk van het type warmtepomp.

Warmtenet

Via ondergrondse leidingen kun je warmte uit aarde, water en biomassa gebruiken om je kantoor te verwarmen. Dit wordt een warmtenet genoemd.

5. Groen dak

Je dak groen maken draagt bij aan het verduurzamen van je kantoorgebouw, maar de energiebesparing is beperkt. “Een groen dak nemen zonder het dak te isoleren werkt niet. Aarde isoleert namelijk niet goed. Een groen dak heeft wel extra massa en kan daardoor in de zomer zonnewarmte opnemen, waardoor het gebouw koeler blijft”.

Hoger rendement

Liggen er zonnepanelen op het dak? Dan zorgen planten voor een hoger rendement van deze panelen.

Meer voordelen

Met een groen dak verhoog je ook de levensduur van je dak, verbeter je de kwaliteit van de buitenlucht, regel je de regenwaterafvoer beter en help je insecten.

van

Goedemorgen 👋

Benieuwd naar de waarde van uw huis?

U weet het al binnen 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van uw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wilt u verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Uw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check uw mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?