27-8-2020
Kabinet schrapt overdrachtsbelasting voor starters
Starters die voor het eerst een huis kopen, hoeven per 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu is die belasting nog 2 procent van de koopsom. Bij een koopwoning van 300.000 euro is een starter straks 6000 euro goedkoper uit.
Peter Winterman 27-08-20, 14:51 Laatste update: 15:13
Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, zo zeggen Haagse bronnen tegen deze site. Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. Een plan hiervoor lag vorig jaar al op tafel bij de coalitiepartijen, maar wordt nu ingevoerd.
Met de maatregel wil het kabinet de vastgelopen woningmarkt enigszins vlot trekken. Jongeren komen er nu vaak niet tussen. Dat komt ook doordat beleggers veel panden opkopen, vooral in de grote steden. Het kabinet gaat daarom de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent.
Tweede huis
Iedereen die straks een woning koopt waarin de koper zelf niet gaat wonen, betaalt het verhoogde tarief van 8 procent. In de praktijk betekent dit dat ook mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen meer belasting gaan betalen. Daarnaast gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden verhogen van 6 naar 8 procent.
Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dienden in maart vorig jaar al een motie in om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. ,,Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen’’, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers destijds. ,,Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.’’
Onderzoek
Dat het plan nu wordt ingevoerd, is redelijk onverwachts. In juni bleek uit een onderzoek van het ministerie van Financiën dat het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters niet heel effectief zou zijn. Door de maatregel zouden maar weinig starters gestimuleerd worden om een huis te kopen en voor beleggers zouden er mogelijkheden zijn om de hogere heffing te ontlopen.